Jaarverslagen


Jaarverslag 2023

Na de jaren waarin het Covid 19 virus zorgde voor het niet kunnen organiseren van activiteiten, ging het jaar 2023 hoopvol van start. Zowel het bestuur van het EPA als de vertegenwoordigers van de aangesloten organisaties stonden in de startblokken om weer evenementen en bijeenkomsten te organiseren.

In maart 2023 is de Stichting Vrienden van de Ruitersmolen deelnemer geworden, waardoor eind 2023 het aantal deelnemende organisaties is gegroeid tot 23 verenigingen en stichtingen. Dit betekent dat in 2023 23 organisaties deelnemer zijn in het Erfgoedplatform Apeldoorn.

 

Jaarverslag 2022

In 2022 was het uitvoeren van gezamenlijke nieuwe initiatieven en activiteiten weer mogelijk. Dit jaar o.a. bij het uitwerken van de Atlas van de Hoog Soeren, bij de Open Monumentendagen en ook bij het project ‘Living History’, waaraan diverse partners samen met het bestuur van het EPA invulling hebben gegeven. Vanwege de aanwezige deskundigheid en ervaring bij de deelnemende partners weet men elkaar steeds beter te vinden, hetgeen ook de onderlinge verstandhouding ten goede komt.
Samenwerking en het elkaar versterken heeft tot gevolg dat steeds meer organisaties zich willen aansluiten bij het EPA. In 2022 werd ingestemd met de deelname van ‘Stichting Museum Hoenderloo’, ‘Stichting Prehistorisch Kamp Apeldoorn’ en Stichting Wenumse Watermolen.

Jaarverslag 2021

De samenwerking tussen de deelnemende organisaties in het Erfgoedplatform Apeldoorn krijgt steeds meer gestalte, wat resulteert in het gezamenlijk ontwikkelen van nieuwe initiatieven en uitbreiden van gezamenlijke activiteiten. In 2021 bijvoorbeeld via de Atlas van de wijk Berg en Bos, de Open Monumentendagen en ook bij het project Festival ‘Aan het Werk’. Vanwege de aanwezige deskundigheid en ervaring bij de deelnemende partners weet men elkaar steeds beter te vinden, wat ook de onderlinge verstandhouding ten goede komt. 
Deze samenwerking en het elkaar versterken heeft tot gevolg dat steeds meer organisaties zich willen aansluiten bij het EPA. Voor zover mogelijk wordt ook door de gemeente Apeldoorn en Apeldoorn Partners dankbaar gebruik gemaakt van de bij de aangesloten organisaties aanwezige deskundigheid.

Jaarverslag 2020

De Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA) en haar partners kijken zoals velen met ons terug op een zeer bijzonder jaar 2020. Nadat we een volle activiteitenkalender hadden vastgesteld en vol goede moed eind januari getuige waren van de opening van het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch (nieuw toegetreden partner) en in februari ons eerste en zeer druk bezochte Historisch Café mochten houden, sloeg half maart de coronapandemie toe. Vanaf dat moment lagen de meeste activiteiten maanden stil, terwijl zulke mooie evenementen in het verschiet lagen zoals o.a. de Atlas van de wijk Berg en Bos en het Bevrijdingsfestival 75 jaar met veel deelname uit Canada.
Pas halverwege de maand juni kwam er weer wat ‘lucht’ om activiteiten te kunnen organiseren, hetgeen voor het Open Monumenten Dagen (OMD) comité aanleiding was om snel actie te ondernemen en een programma samen te stellen met zowel digitale als fysieke onderdelen. Het thema was ‘Leermo(nu)menten’ hetgeen de mogelijkheid bood om veel locaties met het onderwerp ‘leren’ en een historische achtergrond te verzamelen en gedeeltelijk open te stellen. Aan de hand van ruim dertig locaties werd een mooie fietsroute samengesteld, die zowel tijdens het weekend als ook later benut kan worden.
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar het hoofdstuk Activiteiten in dit jaarverslag.
Van de mogelijkheid om gebruik te maken van het door EPA beheerde Fonds Apeldoornse Historische Publicaties is in het jaar 2020 op grote schaal gebruik gemaakt. In totaal zijn er acht aanvragen ingediend, waarvan er vier door de Adviescommissie positief zijn beoordeeld. In het jaar 2020 zijn drie boeken verschenen, te weten het boek ‘Deventerstraatwinkels’ van de Vereniging Oud Apeldoorn, het boek ‘Op zoek naar Hamaland’ van de Archeologische Werkgroep Nederland afd. 18 en het boek ‘Vluchteling in
eigen land’ van het Erfgoedplatform zelf. Tevens is een bijdrage verstrekt voor een film over Röntgen. 

Jaarverslag 2019

De Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA) en haar partners kunnen terugkijken op een zeer intensief jaar aan activiteiten. Naast de bestaande activiteiten, zoals de jaarlijkse Open Monumentendagen met Klassendagen (trekker Stichting Apeldoornse Monumenten), Dag van de Architectuur (trekker Bouwhuis) en niet te vergeten de Historische Cafés (trekker Erfgoedplatform Apeldoorn), is in 2019 veel aandacht besteed aan de Atlas van Klarenbeek, de “Molukse en Indische Zomer”, de Herinneringstocht en herdenking van de Evacuatie naar aanleiding van het mislukken van de Slag om Arnhem en Maand van de Geschiedenis met het Verhaal van Apeldoorn.

In nauwe samenwerking tussen CODA, de werkgroep Historie Klarenbeek, de gemeenten Apeldoorn en Voorst en het Erfgoedplatform Apeldoorn zijn er vele activiteiten alsmede een expositie over het Klarenbeek georganiseerd in 2019. De gerestaureerde voormalige maalderij was een van de speerpunten in het programma en kreeg in november j.l. nog extra aandacht vanwege de verkiezing van monument van het jaar 2019 door de stichting Apeldoornse monumenten.

In het verslagjaar 2019 is de stichting Röntgen Apeldoorn opgericht en heeft zich aangesloten bij het EPA. Eensgezind wordt getracht invulling te geven aan de doelstellingen van de stichting en het in gezamenlijkheid organiseren van activiteiten voor de Apeldoornse samenleving en bezoekers uit den lande.

Jaarverslag 2018

De Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA) en haar partners hebben een actief jaar achter de rug. Naast de gebruikelijke activiteiten zoals de jaarlijkse Open Monumentendagen inclusief de Klassendag, Dag van de Architectuur en de Historische Cafés, is in 2018 veel inzet gepleegd voor de activiteiten in het kader van 75 jaar Apeldoornsche Bosch, het Festival Over Grenzen in Gelderland en de Nationale Archeologiedagen.
Samen met veel van haar partners zijn een kleine twintig activiteiten georganiseerd in het kader van het provinciale Festival Over Grenzen in Gelderland.
Daarnaast werd ook in de gemeente Apeldoorn deelgenomen aan de Nationale Archeologiedagen. Extra bijzonder was de samenwerking tussen de gemeenten Apeldoorn en Epe, waardoor deelnemers en bezoekers over en weer kennis konden nemen van de archeologische geschiedenis in beide gemeenten.
Het thema van de Open Monumentendagen was in 2018 ‘In Europa’, hetgeen in eerste instantie tot de nodige hoofdbrekens leidde, maar toch zorgde voor heel verrassende elementen. 
Het EPA kon bijdragen verstrekken voor 8 uitgaven over cultuurhistorie, erfgoed en bouwkunst in de gemeente Apeldoorn.

Jaarverslag 2017

De Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA) en haar partners hebben weer een bijzonder jaar mogen beleven. Naast de gebruikelijke activiteiten, zoals de jaarlijkse Open Monumentendagen, Maand van de Geschiedenis en de Historische Cafés, is in 2017 veel inzet gepleegd voor de activiteiten in het kader van the Glorious Revolution, het Festival Hoofdstraat 100 jaar en niet te vergeten de Atlas van Apeldoorn, die dit jaar in het teken stond van de wijk De Naald.

Met betrekking tot de Open Monumentendagen was vorig jaar voor het eerst sprake van een brede deelname vanuit de hele gemeente, in die zin dat bijna alle dorpen hebben meegewerkt en een zeer aantrekkelijk programma in het kader van het thema ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’ hebben opgesteld. Voor het eerst vond een festival in het kader van Apeldoorn 1900 plaats en wel ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Hoofdstraat, waaraan in de periode van half juni tot en met augustus op ruime schaal bekendheid is gegeven.

Naast deze activiteiten mocht het Erfgoedplatform met toestemming van de gemeente Apeldoorn haar werkzaamheden ook uitbreiden richting objecten met cultuurhistorische waarde, alsmede het bevorderen van uitgaven over cultuurhistorie, erfgoed en bouwkunst in de gemeente Apeldoorn.

Jaarverslag 2016

De Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn en haar partners hebben weer een mooi jaar achter de rug. Naast de gebruikelijke activiteiten zoals de jaarlijkse Open Monumentendagen, de Dag van de Architectuur, Maand van de Geschiedenis en niet te vergeten de Historische Cafés, is in 2016 veel inzet gepleegd voor de activiteiten in het kader van de Atlas van Apeldoorn, die dit jaar in het teken stond van de tweelingdorpen Wenum Wiesel.

Naast de gebruikelijke medewerking van CODA (projectorganisatie), gemeente Apeldoorn en deelnemende partners van het EPA hebben zowel het bestuur van de Dorpsraad als diverse werkgroepen zich intensief ingespannen om een zeer aantrekkelijk programma samen te stellen, met een grote verscheidenheid aan activiteiten in de periode 1 april t/m 8 oktober 2016.
M.b.t. de Open Monumenten dagen dient opgemerkt te worden dat het werkgebied zich langzamerhand ook verder aan het uitbreiden is in de dorpen van de gemeente Apeldoorn. Naast de reeds jarenlange inzet van het dorp Hoenderloo heeft ook het dorp Loenen c.q. de Stichting Historie Loenen zich flink geroerd met een aantrekkelijk programma.

In het jaarverslag wordt onder een aantal kopjes verslag gedaan van de vele activiteiten, die in het jaar 2016 hebben plaatsgevonden.

Jaarverslag 2015

De Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn en haar partners hebben een zeer druk jaar achter de rug. Buiten de gebruikelijke activiteiten zoals de jaarlijkse Open Monumentendagen, de Dag van de Architectuur, herdenkingen in het kader van de bevrijding en de Historische Cafés, is in 2015 veel werk gemaakt van onze deelname aan het Festival “Gemaakt in Gelderland “en de Atlas van de wijk Kerschoten.
Onder de noemer “Gemaakt in Apeldoorn” is naast een drietal excursies rond archeologie een bijna drie maanden durende expositie over de oude maakindustrie gehouden in een tweetal hallen op het Zwitsal-terrein.
Ook het aantal deelnemende partijen is in het jaar 2015 toegenomen. De samenwerking tussen de aangesloten organisaties en de nieuwe activiteiten krijgen steeds meer vorm. Eensgezind wordt getracht invulling te geven aan de doelstellingen van de stichting en het in gezamenlijkheid organiseren van activiteiten voor de Apeldoornse samenleving en bezoekers uit den lande.

Jaarverslag 2014

Na het “aanloopjaar 2013“ is de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn in het jaar 2014 goed “op stoom” gekomen. Naast uitbreiding van het aantal deelnemende organisaties is het aantal activiteiten aanmerkelijk uitgebreid. De samenwerking en kruisbestuiving tussen de aangesloten organisaties begint steeds meer gestalte te krijgen, hetgeen in dit jaarverslag middels beschrijvingen en foto’s zichtbaar wordt gemaakt. Eensgezind wordt getracht invulling te geven aan de doelstellingen van de stichting en het in gezamenlijkheid organiseren van activiteiten voor de Apeldoornse samenleving en belangstellenden van elders in den lande.

 

 

Jaarverslag 2013

Het jaar 2013 is het eerste jaar van functioneren van de stichting Erfgoedplatform Apeldoorn. Voordien was er sedert 10 jaar sprake van min of meer vrijblijvende samenwerking tussen de betrokken organisaties. Direct na de start op 21 december 2012 zijn de deelnemende organisaties voortvarend van start gegaan om invulling te geven aan de doelstellingen van de stichting en het in gezamenlijkheid organiseren van activiteiten voor de Apeldoornse samenleving en belangstellenden van elders in den lande.

Het jaarverslag 2013 is tijdens Koningsdag op ludieke wijze aangeboden aan het gemeentebestuur.